ceaiul yerba mate energizant si nutritiv

Ceaiul yerba mate este o planta perena ( nu moare la sfarsitul anului). Creste salbatic in padurile tropicale din Argentina, Chile, Peru si Brazilia, iar in Paraguay este cultivat. Cel mai bun ceai mate creste salbatic in umbra padurilor tropicale, este cules la momentul potrivit, uscat rapid ( pastrand in continuare culoarea verde deschis) si este macinat numai inainte de ambalare.

Mai demult popoarele indiene amestecau frunze de ceai yerba mate pentru a obtine energie, punand in mancaruri consumau un pranz plin de energie. Mai tarziu tocau frunzele si asa adaugau apa fierbinte sau rece. Foloseau mai des apa fierbinte deoarece simteau mai repede efectul substantelor active. Insa apa rece pastra mai multe componente.

Cafeaua este cel mai popular energizant al dimineții. Cu toate acestea, efectul ei revitalizant este mai mult
o amăgire. La scurt timp după ce savurăm o cafea, este foarte probabil să experimentăm o prăbușire, din
cauza căderii nivelului de zahăr din sânge și din cauza deshidratării corpului.

Spre deosebire de cafea, care este acidă, yerba mate îmbunătățește digestia și are efecte energizante și relaxante în același timp.

Yerba mate mai este numită „leguma lichidă”, datorită conținutului nutritiv bogat. Cercetătorii care au studiat proprietățile acestei plante în anul 1964 au declarat că nu au găsit nici o altă plantă cu o valoare
nutrițională atât de mare. Yerba mate conține 196 de compuși chimici activi. 144 din aceștia sunt regăsiți și în ceaiul verde. Conține practic toate vitaminele necesare susținerii vieții.

Pe lângă faptul că are un gust deosebit, acest ceai este plin de antioxidanți. Conține de 5 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde: xantine, antioxidanți stimulanți – cafeină, teofilină și teobromină. Are efecte antiinflamatoare importante.

Yerba mate a devenit atât de populară în lume datorită proprietăților sale medicinale. Studiile științifice au arătat că ceaiul yerba mate are efecte protectoare asupra ADN-ului, termogene și antiinflamatoare.
Scade colesterolul și inhibă ateroscleroza, îmbunătățește toleranța la glucoză și are proprietăți chemopreventive.

Studiile au arătat că Yerba mate ajută la pierderea în greutate prin mai multe mecanisme: creșterea și menținerea senzației de sațietate, revitalizarea metabolismului, reducere acumulării de grăsime viscerală și scăderea grăsimilor și zahărului din sânge: colesterol, trigliceride, glucoză.

Beneficiile consumului de yerba mate sunt nenumărate. Iată cele mai importante:

• Reduce grăsimea corporală
• Ajută la reglarea glicemiei și insulinei
• Stimulează enzimele digestive
• Tonifică glanda suprarenală
• Previne și ajută la tratarea artritei
• Reduce anxietatea
• Tonifică sistemul nervos
• Îmbunătățește memoria
• Îmbunătățește starea de spirit
• Întărește oasele și dinții
• Previne cancerul
• Întărește imunitatea
• Detoxifică ficatul
• Previne bolile de inimă
• Ajută la reglarea hormonală

yerba-mate

Important: Ceaiul Mate se prepara in apa de maxim 70 de grade.

Mod de preparare :

Metodele de preparare ale ceaiului mate diferă de la o regiune la alta, însă toate au în comun cana “calabaza” şi paiul “Bombilla”. Ca să prepari un ceai delicios se pun în cană frunzele de yerba mate, se acoperă cu mâna şi se agită puţin până când din frunze se desprind cele mai fine particule. Se toarnă apa fierbinte (70 grade Celsius), se introduce paiul fără să amesteci şi se mai adaugă apă dacă este nevoie.

Apoi se lasă la infuzat câteva minute şi se serveşte cu ajutorul paiului “bombilla”, evitându-se astfel sorbirea prafului rămas din frunzele zdrobite. Infuzia se poate repeta cu aceleaşi frunze de încă 10 – 15 ori, deoarece frunzele nu-şi pierd uşor aroma si proprietăţile.

Valori nutritionale pentru 50 gr de mate:

1 portie

%VZ.(*)

Valoare energetica

47 kcal= 197 kJ

2

Carbohidrati

9,9 g

3

Zaharuri

2,4 g

Proteine

0,89 g

1

Total Lipide

0 g

Grasimi saturate

0 g

Grasimi trans

0 g

Fibre alimentare

0,72 g

2

Sodiu

8,7 g

Informatii Complementare

Vitamina B6

0,44 mg

34

Tiamina (Vitamina B1)

0,78 mg

65

Magneziu

28 mg

10

Fier

1,5 mg

10

Cafeina

0,37 g

(*) Valori zilnice bazate pe o dieta de 2000 kcal sau 8400 kJ. Valoarea zilnica poate fi mai mare sau mai mica in functie de necesitatile dvs. zilnice de calorii.

Administrare

Se consuma dupa preferinte 1-3 cani pe zi, atat rece cat si cald.
Surse:
Partajează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *